Maktabda fizika fanini o‘qitishda PheT virtual laboratoriyalaridan foydalanish samaradorligi - Durisjanov, Maxmud Jetpisbayevich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada umumta’lim maktablarida fizika fanini o‘qitishda PhET interfaol simulyatsiyalaridan foydalanish masalalari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot 7-sinf “Issiqlik hodisalari” va 8-sinf “Elektr zanjirlari” bo‘limlari misolida virtual laboratoriyalarni dars jarayoniga integratsiya qilish usullariga bag‘ishlangan. An’anaviy laboratoriya mashg‘ulotlaridagi asbob-uskuna yetishmasligi, xavfsizlik va vaqt cheklovlarini bartaraf etishda PhET simulyatsiyalarining afzalliklari tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘quvchilarning mantiqiy fikrlash va mustaqil izlanish ko‘nikmalarini rivojlantirish yo‘llari ko‘rsatilgan.
Keywords: fizika ta’limi; virtual laboratoriya; PhET simulyatsiyasi; interfaol metodlar; raqamli texnologiyalar