Sherobod daryosi havzasida suv resurslarining shakllanishi, gidrologik rejimi va iqlimiy o‘zgaruvchanlik sharoitidagi dinamikasi - Karimov, Ilhom Esonovich; Mustayev, Kurbonmurod Rakhmonovich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Mazkur maqolada Sherobod daryosi havzasida suv resurslarining shakllanish sharoiti, gidrografik tarmoq tuzilishi, gidrologik postlar bo‘yicha oqim ko‘rsatkichlari hamda suvlilik darajasi turlicha bo‘lgan yillarda oqimning mavsumiy taqsimlanishi daryo rejimini belgilovchi asosiy omillar sifatida tahlil qilindi. Natijalar ko‘rsatadiki, yillik oqimning asosiy qismi bahor va yozning birinchi yarmiga to‘g‘ri keladi; aprel-iyun oylarida oqim ulushi o‘rtacha suvli yillarda 55,1 %ni tashkil etadi. Kamsuvli va juda kamsuvli yillarda yozgi oqim qisqarib, kuz-qish davri ulushi ortadi. Bu holat vegetatsiya davrining ikkinchi yarmida sug‘orma dehqonchilik uchun suv tanqisligi xavfini kuchaytirishi tahlil qilingan.
Keywords: Sherobod daryosi; suv resurslari; gidrologik rejim; iqlimiy o‘zgaruvchanlik; mavsumiy oqim; kamsuvlik; sug‘orish