Geophase analysis of geoecological changes caused by climate change in the Khorezm region - Aminov, B.B (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada Xorazm viloyatida iqlim oʻzgarishi natijasida yuzaga kelgan geoekologik oʻzgarishlarning geofazoviy tahlili keltirilgan. Maqolada 2000-2023-yillar oraligʻida Xorazm viloyatidagi harorat, yogʻingarchilik, tuproq namligi, yerosti suvlari sathi, choʻllanish jarayonlari, oʻsimlik qoplami oʻzgarishlari kabi asosiy geoekologik koʻrsatkichlar geofazoviy tahlil qilingan. Kosmik tasvirlar, GIS texnologiyalari va muhim geoekologik koʻrsatkichlarning monitoring ma’lumotlari asosida viloyatning turli tumanlaridagi ekologik vaziyatlar kuzatilib tahlil qilingan.
Keywords: iqlim oʻzgarishi; geoekologik oʻzgarishlar; geofazoviy tahlil; Xorazm viloyati; choʻllanish; shoʻrlanish; yerosti suvlari; GIS texnologiyalari; moslashtirish choralari