Қорақалпоқ лиро-эпик достонларининг шаклланиш жараёни масалалари - Жаксимова, У.Ж (FAN va JAMIYAT, 2022)
Мақолада қорақалпоқ лиро-эпик достонлари «Ҳурлиқа-Ҳамра», «Ғариб-Ошиқ», «Нажеп уғлан», «Юсуф-Зилийха», «Саятхон-Ҳамра» каби достонлар умуммиллий маданий меросимизнинг ажралмас бир бўлаги эканлиги, воқеаларининг мураккаблиги, қаҳрамонларининг ранг-баранглиги, халқимизга хос урф-одат, анъаналарининг турли-туманлиги, тасвир услубининг гўзаллиги ва рангларга бойлиги билан ажралиб туриши акс этган. Достонларда халқимизнинг турмуш тарзи, маданияти, ўлкамиз гўзал табиати, оилавий муносабатлар, дин, дастур, урф-одатлар ва жамият ҳодисаларини таърифлаш каби масалаларнинг акс этиши ҳозирги авлодга ибрат мактаби бўлиб хизмат қилиши шубҳасиз.