KIMYO FANIDAN DARSDAN TAShQARI MUSTAQIL TADQIQOT IShLARINI TAShKIL ETISh - Kosnazarov, Salamat Tanirbergenovich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada sinfdan tashqari mashg‘ulotlarning turli shakllari, jumladan kimyo to‘garaklari, loyiha topshiriqlari, ilmiy tanlovlar va virtual laboratoriyalar tahlil qilinib, ularning eksperimental ko‘nikmalar, tanqidiy fikrlash va muammolarni hal qilish ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi o‘rni ochib berilgan. Moslashuvchan va shaxsiylashtirilgan ta’lim muhitini yaratishda raqamli texnologiyalar va innovatsion pedagogik usullarning ahamiyati alohida ko‘rib chiqiladi. Olingan natijalar shuni ko‘rsatadiki, mustaqil tadqiqot faoliyatini tizimli tashkil etish o‘quvchilarning o‘quv motivatsiyasini, akademik o‘zlashtirishini va ilmiy tadqiqotlarga tayyorgarligini sezilarli darajada oshiradi.
Keywords: мustaqil tadqiqot faoliyati; kimyo fanida darsdan tashqari ta’lim; sinfdan tashqari ilmiy izlanish; o‘quvchiga yo‘naltirilgan ta’lim; mustaqil o‘rganish; izlanishga asoslangan ta’lim; tadqiqotga yo‘naltirilgan ta’lim