KO‘RISh QOBILIYATI ZAIFLAShGAN BOLALAR NUTQINI LEKSIK JIHATDAN RIVOJLANTIRISh BO‘YIChA KORREKSION-LOGOPEDIK IShLAR - Turdimuratov, Islаm Toremuratovich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada ko‘rish qobiliyati buzilgan va nutqi to‘liq rivojlanmagan maktabgacha yoshdagi bolalar bilan olib boriladigan korreksion logopedik ishlarning nazariy-uslubiy asoslari asoslab berilgan. Nutqida nuqsoni bo‘lgan bolalar uchun o‘yin faoliyatini o‘quv o‘yin shakliga o‘tkazish zarurligi asoslangan, til tashkil etilishining ikki darajasi – sintagmatik (nutqni amaliy o‘zlashtirish) va paradigmatik (til tizimlaridan ongli foydalanish) ajratib ko‘rsatilgan hamda ularning izchil o‘zlashtirilishi ko‘rsatilgan.
Keywords: logopediya; ko‘rish qobiliyatining buzilishi; nutq rivojlanishi; sistemogenez; sintagmatik munosabatlar; paradigmatik munosabatlar; o‘quv-o‘yin faoliyati; yaqin rivojlanish zonasi; fonetika; leksika; grammatik tuzilish; korreksion-rivojlantiruvchi ishlar.