TABIIY FANLARDA MUAMMOLI TA’LIM TEXNOLOGIYASI - Mirzabekova, Gumshagul Xo‘jabekovna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada boshlang‘ich sinflarda tabiiy fanlarni o‘qitishda muammoli ta’lim texnologiyasini qo‘llashning metodik asoslari va amaliy ahamiyati yoritilgan. Muallif dars jarayonida muammoli vaziyatlarni yaratish usullari o‘quvchilarning mantiqiy tafakkuri va kognitiv faolligini oshirishga qanday xizmat qilishini tahlil qiladi. Tadqiqot natijalari muammoli yondashuv o‘quvchilarning mustaqil izlanish va tadqiqotchilik ko‘nikmalarini rivojlantirishda an’anaviy metodlardan ustunligini ko‘rsatadi.
Keywords: muammoli ta’lim; tabiiy fanlar; pedagogik texnologiyalar; kognitiv faollik; tanqidiy fikrlash; muammoli vaziyat; mustaqil izlanish; interaktiv metodlar; ta’lim metodikasi; innovatsion yondashuv; o‘quvchi motivatsiyasi