EMOCIONAL KONCEPTLERDI SALÍSTÍRMALÍ IZERTLEWDIŃ TEORIYALÍQ TIYKARLARÍ (INGLIS HÁM QARAQALPAQ TILLERI MATERIALÍNDA) - Xalmuratov, Ikram Dawletbaevich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqola ingliz va qoraqalpoq lingvomadaniyatlarida emotsional konseptlar va ularning verballashuv mexanizmlarini nazariy jihatdan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Ish lingvopragmatika va kognitiv tilshunoslikning fundamental qoidalariga asoslanadi. Tadqiqotda ta’kidlanishicha, badiiy matndagi emotsional birliklar statik emas, balki o‘quvchini yo‘naltirish va muallif pozitsiyasini ifodalash kabi muhim pragmatik vazifalarni bajaradi. Ish tillarning qiyosiy tipologiyasi va lingvokulturologiya rivojiga hissa qo‘shadi.
Keywords: lingvopragmatika; nutqiy akt; kooperatsiya tamoyili; kognitiv burilish; konseptual metafora; emotsional konsept; konseptual, obrazli va qadriyatli komponentlar; somatik metafora; qiyosiy tilshunoslik