ShEŃGEL (HALIMODENDRON HALODENDRON PALL) ÓSIMLIGINIŃ BIO-EKOLOGIYALÍQ ÓZGEShELIKLERI - Baltabaev, Muratbay Tórebaevich; Końıratbaeva, Dilaram Baxadir qızı (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada Qoraqalpog‘iston sharoiti uchun istiqbolli tur sifatida "Chingil" o‘simligining biologik va ekologik xususiyatlari bayon etilgan. Uning sho‘rlangan tuproqlarga, qurg‘oqchilikka chidamliligi va kuchli rivojlangan ildiz tizimi ushbu xususiyatlarga bog‘liq bo‘lib, Orol dengizining qurigan tubiga ekilishi ushbu hududning ekotizimini yaxshilash imkonini beradi.
Keywords: manzarali o‘simlik; ildiz; poya; barg; gul; kurtak; urug‘; morfologik xususiyatlar; polikarpik; ildizpoya; vegetativ ko‘payish; ko‘p yillik; daraxt; buta; o‘t tanali o‘simlik; formatsiya; assotsiatsiya; yerosti va yerusti qismi