XALQ MUSIQA IJODIDA MILLIY MENTALITET VA MA’NAVIY QADRIYATLARNING AKS ETIShI - Otepbergenova, Dilbarxanum Ayapbergenovna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Mazkur maqolada xalq musiqa ijodida milliy mentalitet va ma’naviy qadriyatlarning aks etish xususiyatlari musiqiy-estetik hamda madaniy yondashuv asosida tahlil qilingan. Shuningdek, xalq qo‘shiqlari va kuylarining melodik tuzilishi, lad tizimi, ritmik xususiyatlari hamda an’anaviy ijro uslublari orqali xalqning dunyoqarashi, ruhiyati va axloqiy qarashlari ifodalanishi, xalq musiqa ijodining ma’naviy qadriyatlarni avloddan-avlodga uzatishdagi roli, uning milliy mentalitetni shakllantirishdagi ahamiyati asoslab berilgan.
Keywords: xalq musiqa ijodi; milliy mentalitet; ma’naviy qadriyatlar; folklor musiqa; estetik tarbiya; milliy identifikatsiya; musiqiy madaniyat; an’anaviy ijrochilik; lad; ritm; ma’naviy kamolot