1917-1922 ЙИЛЛАРДА АМУДАРЁ БЎЛИМИДА СОВЕТ ДАВРИ ВА МУСТАҚИЛЛИК ДАВРИ ТАРИХШУНОСЛИГИ - Абдуллаев, Анвар Атамуратович (FAN va JAMIYAT, 2026)
XIX асрнинг охири ва XX асрнинг биринчи чорагида Туркистонда сиёсий-ҳуқуқий, ижтимоий-маъмурий, иқтисодий соҳада ўзига хос равишда юрисдикция амалга оширилганлиги, ўлка аҳолиси сиёсий-иқтисодий, маънавий жиҳатдан қарам бўлиб, назоратда ушлаб турилганлиги ва ҳудудда юз берган халқ қўзғолонлари метрополиянинг сиёсий инқирози сифатида илмий асосланган.