BUXORO VILOYATI YOʻLBOʻYI LANDShAFTLARI VA ULARDAN FOYDALANIShNING HOZIRGI HOLATI - Halimova, Gulshan Subhonovna; Qalandarova, Dilobar Davronovna; Nuriddinov, Rajabmirzo Maxsud oʻgʻli; Odilova, Xurshida Ortiq qizi (FAN va JAMIYAT, 2026)
Mazkur maqolada Buxoro viloyatining yoʻl va yoʻlboʻyi landshaftlari va ulardan foydalanishning hozirgi holati tahlil qilingan. Tadqiqotda A379, A380 va M37 xalqaro avtomobil yoʻllari misolida yoʻlboʻyi landshaftlarining shakllanishi, ularning tabiiy-geografik xususiyatlari hamda va ekologik ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, mazkur hududlarda yoʻlboʻyi infratuzilmasining yetarli darajada rivojlanmaganligi, xizmat koʻrsatish tizimidagi kamchiliklar va ekologik muammolar aniqlangan. Maqolada yoʻlboʻyi landshaftlarini samarali tashkil etish, koʻkalamzorlashtirish va bioxilma-xillikni oshirish boʻyicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari hududiy rivojlanish, transport geografiyasi va ekologik barqarorlikni ta’minlashda muhim ahamiyatga ega.
Keywords: landshaft; yoʻlboʻyi landshaftlari; avtomagistral; bioxilma-xillik; ekologik muammo; koʻkalamzorlashtirish