JANUBIY-G‘ARBIY QIZILQUM ShAROITIDA ATRIPLEX AUCHERI MOQ. BARGINING MORFO-ANATOMIK MOSLAShISh XUSUSIYATLARI - Sharipova, Vasila Qo‘ysinovna; Qilichev, Shohjahon Shomurod o‘g‘li; Turdiyev, Doston Ergash o‘g‘li; Saitjanova, Umidaxon Shuhratovna; Maltsev, Ivan Ivanovich; Bozorova, Dilyayra O‘tkirovna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada Janubiy-G‘arbiy Qizilqumda tarqalgan Atriplex aucheri Moq. turining barg morfologiyasi va anatomik tuzilishi o‘rganildi. Tadqiqot natijasida bargda qalinlashgan epiderma, zich trixomalar, izopalisad mezofill, suv saqlovchi parenxima va yaxshi rivojlangan krans hujayralari mavjudligi aniqlandi. Barg yuzasining unsimon qoplama bilan qoplanganligi hamda druzli hujayralarning uchrashi turning sho‘rlanish, qurg‘oqchilik va yuqori harorat sharoitiga moslashganligini ko‘rsatadi. Olingan natijalar Atriplex aucheri ning Qizilqum sharoitidagi haqiqiy C4 galokserofit tur ekanini tasdiqlaydi.
Keywords: Atriplex aucheri; Qizilqum; barg anatomiyasi; C4 fotosintez; krans-anatomiya; galokseromorfizm; galofit