QORAQALPOG‘ISTON ShAROITIDA OMILLAR MAJMUASINING BOLALAR AHVOLIGA TA’SIRINI BAHOLAShDA EKOLOGIK YONDAShUVNING AYRIM JIHATLARI - Seyfullaeva, Gulsara Adilbekovna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada Qoraqalpog‘iston sharoitida bolalar salomatligiga kompleks ta’sir etuvchi omillarni baholashga ekologik yondashuvning ayrim xususiyatlari keltirilgan. Ekologik omillar bola organizmida boshqa sabablarga ko‘ra, masalan, kundalik ratsionda oqsillar, vitaminlar, essensial mikroelementlar yetishmasligi tufayli yuzaga keladigan o‘zgarishlarga o‘xshash hujayraviy va metabolik o‘zgarishlarni keltirib chiqaradi. So‘nggi yillarda ekologik jihatdan noqulay mintaqalar va yirik sanoat hududlari bolalari orasida nefropatiyalar umumiy aholiga nisbatan 2 baravar va undan ortiq uchramoqda.
Keywords: mikroelementlar; atrof-muhit; ksenobiotik; essensial elementlar; siydik ajratish tizimi; ekopotologiya; Qoraqalpog‘iston