OG‘IR METALLARNING TOKSIKOLOGIYASI VA ULARNING INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Ajieva, Muxabbat Baxtibaevna; Ajieva, Zuxra Baxtibaevna; Nurimbetov, Ilyas Ansatbayevich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada yangi fan-ekologiya va atrof-muhitning nomlari hammaning qulog‘ida bo‘lgan zararli kimyoviy moddalar (“zaharlar”) bilan ifloslanishi bilan bog‘liq muammolar (dioksinlar, PVX, DDT, qo‘rg‘oshin, simob va boshqalar) haqida ma’lumot berilgan; ularning tirik organizmlarga ta’siri; bu ta’sirdan qanday himoyalanish kerakligi haqida ma’lumot berilgan. Shuningdek, maqola axborot xarakteriga ega bo‘lib, mutaxassislar, ekologik harakat faollari, turli ixtisoslikdagi talabalar uchun ma’lumotnoma bo‘lib xizmat qilishi mumkin.
Keywords: ekologiya; kimyoviy moddalar; zaharlar; metallar; qo‘rg‘oshin; simob; kadmiy; mis; mishyak; rux