OʻZBEKISTONNING BIOLOGIK RESURSLARIDAN FOYDALANIShNING MUAMMO VA YEChIMLARI - Axmedova, Yulduz Qosimovna; Shodiyeva, Go‘zal Rahmatullayevna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Ushbu maqolada Biologik resurslar, O‘zbekistoning biologik resurslari ulardan foydalanish, muammo va yechimlari, O‘simlik va hayvonot olamining tabiatdagi asosiy ekologik vazifasi – modda va energiyaning biologik (kichik) aylanma harakatidagi ishtiroki, Biologik xilma-xillik, O‘zbekistonning birinchi “Qizil kitobi” va unda muhofaza etiladigan o‘simliklar va hayvonot dunyosi, O‘zbekistonda biologik resurslar bilan bog‘liq muammolarning vujudga kelishining tub mohiyati, avvalo, insonlarning xo‘jalik faoliyatlari bilan bog‘liq ekanligi ko‘rsatilgan.
Keywords: o‘simlik qoplami; transpiratsiya jarayoni; ekologik muvozanat; genofond; biologik xilma-xillik; ekotizimlar barqarorligi; irsiy; turlar; ekotizimlar xilma-xilligi; yangi genofondlar; dorivor; oziq-ovqat; o‘simliklar degradatsiyasi; Xalqaro Konvensiya; Qizil kitob; ekologik “bong”