BITUM-DISTILLAT QOPLAMALARINI QOʻLLAShNING MUHANDISLIK-IQTISODIY ASOSLARI - Urinov, Abrorbek Aksrorovich; Ahrorov, Amirxon Abrorbekovich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada yangi korroziyaga qarshi qoplamalarni joriy etishning dolzarbligi, iqtisodiy samaradorligi va amaliy ahamiyati haqida maʼlumot berildi. Bitum-distillatli kompozitsiyalar muqobil anʼanaviy himoya tizimlariga nisbatan iqtisodiy jihatdan foydali va texnologik jihatdan moslashuvchan qoplamalar hisoblanadi. Cheklangan budjet, ishlab chiqarish obyektlarining uzoqligi, dala sharoitlarida yoki ekologik cheklovlar sharoitida ta’mirlash zarurati sharoitida ikkilamchi resurslardan foydalanish hisobiga import oʻrnini bosish doirasida ekologik dasturlarni amalga oshirishda bitum-distillat qoplamasidan korroziyaga qarshi qoplama sifatida foydalanish mumkin.
Keywords: neft bitumi; polimer tarkibi; korroziya; agressiv muhitlar; piroliz distillati