INTERFEYS ZARYAD HOLATLARINING QAYTA KONFIGURATSIYASI VA UNING METALL–DIELEKTRIK–YARIMO‘TKAZGICh TUZILMALARNING ELEKTROFIZIK HUSUSIYATLARIGA TA’SIRI - Mamatkarimov, Odiljon Oxundedayevich; Abdulxayev, Abrorbek Abdulloxon oʻgʻli; Fazliddinov, Salohiddin Bahriddin oʻgʻli; Quchqarov, Behzod Hoshimjonovich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Mazkur ishda metall–dielektrik–yarimo‘tkazgich (MDYa) tuzilmalarida yuzaga keladigan noideal elektr hodisalarining fizik mexanizmlari tahlil qilindi. Tadqiqot interfeys va interfeysga yaqin dielektrik qatlamdagi zaryad holatlarining kinetik xossalariga asoslanadi. Tashqi ta’sirlar interfeys yaqinidagi lokal potentsial relyefni o‘zgartirishi va zaryad almashinuvi jarayonlarini qayta taqsimlashi ko‘rsatildi. Natijada MDYa tuzilmalarining elektr javobi interfeys zaryad holatlarining ichki kinetik dinamikasi bilan aniqlanishi asoslab berildi.
Keywords: metall–dielektrik–yarimo‘tkazgich tuzilmalari; interfeys holatlari; zaryad tutib qoluvchi holatlar; sig‘im–kuchlanish gisterezisi; tekis-tasma kuchlanishi; zaryad relaksatsiyasi; aktivatsiya energiyasi; zaryad almashinuvi kinetikasi; lokal potentsial relyef; interfeys holatlarining qayta konfiguratsiyasi