RACIONAL BÓLShEKLER HÁM OLARDÍ ÁPIWAYÍ BÓLShEKLERGE AJÍRATÍW USÍLLARÍ - Kalekeeva, Tamara Turkmenbaevna; Utepbergenova, Aymereke Dauletmurat qızı; Quanıshbaeva, Hurliman Sabit qızı (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada haqiqiy va kompleks sonlar maydonida berilgan ratsional kasrlar, ularning xossalari va eng sodda kasrlar yig‘indisiga ajratish usullari o‘rganilgan. Ishda noto‘g‘ri ratsional kasrdan butun qismini ajratish, to‘g‘ri ratsional kasrlarni chiziqli va kvadratik ko‘paytuvchilar asosida sodda kasrlarga yoyish nazariyasi keltirilgan. Shuningdek, aniqmas koeffitsiyentlar metodi, Lagranj usuli va Gorner sxemasi yordamida amaliy misollarni yechish yo‘llari ko‘rsatilib, asosiy teoremalar isbotlangan. Maqola oliy o‘quv yurtlari talabalari va akademik litsey o‘quvchilari uchun qo‘llanma sifatida foydalanishga mo‘ljallangan.
Keywords: ratsional kasr; to‘g‘ri va noto‘g‘ri kasrlar; sodda kasrlar; ko‘paytuvchilarga ajratish; Lagranj metodi; Gorner sxemasi; kompleks sonlar