PAXTA TOZALASh MAShINALARI TARKIBLI IShChI ORGANLARI DINAMIKASI TADQIQI BOʻYIChA OLIB BORILGAN TADQIQOTLAR TAHLILI - Abduvaxidov, Mutaxxirxon Muboshirovich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada paxta tozalash mashinalari tarkibli ishchi organlari dinamikasi bo‘yicha olib borilgan tadqiqotlar tahlili keltirilgan. Arrali silindrlar va arra-qistirma taxlamli ishchi organlarning egilish hamda buralish tebranishlari jarayonlari bo‘yicha mavjud nazariy va eksperimental ishlarga sharh berilgan. Tarkibli ishchi organlarining mexanik parametrlarini aniqlash, ayniqsa, ularning dinamik jarayonlarini o‘rganish bo‘yicha mavjud tadqiqotlarning holati baholangan. Tadqiqotlar asosida arra-qistirma taxlamlarining bikrligini aniqlash, siqish kuchi ta’sirini hisobga olish hamda egilish va buralish tebranishlarini aniqlashning zamonaviy usullarini qo‘llash zarurligi asoslab berilgan. Shuningdek, tarkibli ishchi organlar dinamikasini takomillashtirish orqali ularning mustahkamligi, ishonchliligi va ish unumdorligini oshirish imkoniyatlari ko‘rsatib berilgan.
Keywords: paxta tozalash mashinasi; tarkibli ishchi organ; arrali silindr; dinamika; egilish tebranishlari; buralish tebranishlari; bikrlik; kritik tezlik; siqish kuchi; rezonans