FRAZEOLOGIYALÍQ KOMPETENCIYANÍ RAWAJLANDÍRÍWDÍŃ METODIKALÍQ MODELI (qaraqalpaq tili hám ádebiyatı qánigeligi studentleri mısalında) - Nurımbetova, Sarbinaz Keunimjay qızı (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada filologiya yo‘nalishida ta’lim olayotgan talabalarda frazeologik kompetensiyani takomillashtirish va rivojlantirishga xizmat qiluvchi mualliflik metodik modeli ishlab chiqildi. Frazeologik birliklarning lingvistik hamda madaniy ahamiyati ochib berildi, ularni o‘qitishda kompetensiyaviy, kognitiv va kommunikativ yondashuvlar majmuiga asoslanildi. Tadqiqot davomida frazeologik kompetensiyaning tarkibiy qismlari aniqlanib, ularni bosqichma-bosqich rivojlantirish mexanizmlari aniqlandi. Taqdim etilgan model filolog talabalarning nazariy bilimlarini amaliy jihatdan qo‘llash faoliyati bilan uzviy bog‘liqligiga yo‘naltirilgan.
Keywords: frazeologiyalıq kompetensiya; filolog talabalar; metodik model; frazeologiya; kompetensiyaviy yondashuv