INGLIS HÁM QARAQALPAQ NAQÍL-MAQALLARÍNDA MIYNET ISKERLIGINIŃ KONCEPTUALLÍQ MAYDANÍ HÁM TIPOLOGIYASI - Kutlimuratova, Aysuliw Baxitovna (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada tipologik va genealogik jihatdan o‘xshash bo‘lmagan ingliz va qoraqalpoq tillaridagi paremiyalarda mehnat faoliyati konseptining konseptual maydoni va tipologiyasi tahlil qilingan. Bu konsept har ikki tilda universal xususiyatga ega bo‘lib, tipologiyasining shakllanishi ikki xalqning milliy-madaniy qarashlari asosida yuzaga kelganligi aniqlangan. Ingliz maqollarida mehnat faoliyati bo‘yicha individual yutuqlar va vaqtni qadrlashga ustuvorlik beriladi, qoraqalpoq maqollarida esa, ijtimoiy taraqqiyot va tabiat bilan bog‘liq holda konseptning mazmuni ochib beriladi.
Keywords: lingvomadaniyatshunoslik; konsept; mehnat faoliyati konsepti; konseptologiya; konseptual maydon; paremiyalar; paremiologiya; semantik yadro; tipologiya