QORAQALPOQ VA INGLIZ TILLARIDAGI AN’ANA LEKSIKASINING ETNOLINGVISTIK TAHLILI - Baxieva, Mexriban Tlewbergen qizi (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqola qoraqalpoq va ingliz tillaridagi hosil bayramlari leksikasini solishtiradi. Qoraqalpoqda Zuraat Bayram (paxta hosili, jamoa, islom-nomadlik) asosiy. Inglizda Karnaval (ziyofat) va Xellouin (ruhiy unsurlar). Hosil mavzusida o‘xshashlik bor, lekin diniy va marosim ma’nolarida katta farq. Til orqali madaniy o‘zlik saqlanadi.
Keywords: etnolingvistika; leksika; bayramlar; e’tiqodlar; an’analar; ingliz tili; qoraqalpoq tili; hosil (yig‘imi); madaniy qiyoslash