XIX ÁSIR AQÍRÍ – XX ÁSIR BASÍNDA ÁMIWDÁRYA BÓLIMINDEGI QAMAQXANALAR ISKERLIGINIŃ TARIYXÍY ANALIZI - Mamutov, Marat Mámbetmuratovich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Amudaryo bo‘limidagi qamoqxonalar, ulardagi shart-sharoit, tartib va mahbuslarning ahvoli tahlil qilingan. Tadqiqot davomida Chimboy va Petro-Aleksandrovsk (To‘rtko‘l) dagi qamoqxonalarning qanday tashkil qilinganligi, qamoqxona boshliqlari va xodimlarining faoliyati, qamoqxonalarning Rossiya imperiyasining mustamlakachilik siyosatida tutgan o‘rni ochib berilgan.
Keywords: qamoqxonalar tizimi; Turkiston o‘lkasi; Amudaryo bo‘limi; Chimboy; Petro-Aleksandrovsk; senator K.K.Palen; milliy-ozodlik harakatlari; mahbuslar; qamoqxonalar tartibi