TUT DARAXTI POYASI VA ILDIZI ChIQINDILARI ASOSIDA OLINGAN KOʻMIR ADSORBENTLARINING IQ-SPEKTRLARINI OʻRGANISh - Xaydarova, Shoxsanam Tolibjonovna; Isaqov, Muhammedjan Yunusovich (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada tut daraxt poyalari va ildizlari ikkilamchi homashyosidan asosida olingan uglerodli adsorbentlarining IQ-spektrlari tahlil qilingan. Bu o‘simlik biomassasining fizik faollantirish usuli yordamida ko‘mir adsorbentlari tayyorlangan va ularning fizikaviy hamda kimyoviy xususiyatlari infraqizil spektroskopiya (FTIR) usulida tahlil qilingan. Olingan ko‘mir adsorbentlarining funktsional guruhlari o‘rganilgan. Olingan natijalar shuni ko‘rsatadiki, yuqori haroratda termik va suv bug‘i bilan faollantirilgan ko‘mir adsorbentlarining sirtida organik funktsional guruhlar miqdori kamayadi va mikrog‘ovaklik strukturani hosil qilish aniqlangan. Ko‘mir adsorbentlarining turli sanoat jarayonlarida, xususan, suv va havoni tozalash, sanoat chiqindilarini zararsizlantirish kabi sohalarda qo‘llanilishi uchun yangi imkoniyatlar yaratadi.
Keywords: daraxt poyalari; ildizlari chiqindilari; uglerodli adsorbentlar; fizik faollantirish; termik faollantirish; IQ-spektroskopiya; infraqizil spektroskopiya; mikrog‘ovaklik struktura; funktsional guruhlar