QARAQALPAQSTAN SÚWRETLEW HÁM ÁMELIY-BEZEW ÓNERLERI ARQALÍ STUDENTLERDIŃ KÓRKEM DÓRETIWShILIK QÁBILETLERIN RAWAJLANDÍRÍW MODELI - Urazimova, T.V. (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqola Qoraqalpog‘iston tasviriy va amaliy-bezak san’atlari asosida talabalarning badiiy-ijodiy qobiliyatlarini rivojlantirish modeliga bag‘ishlangan. Tasviriy va amaliy san’atlarini o‘rganish ijodiy salohiyatni boyitadi, utilitar funksiyani badiiy funksiya bilan birlashtirishga o‘rgatadi, individuallikni shakllantiradi. Bundan tashqari, amaliy-bezak san’atiga o‘rgatish jarayonida shaxsda estetik did, nostandart tafakkur, kuzatuvchanlik, funksional va chiroyli buyumlar yaratish orqali o‘z-o‘zini anglash ko‘nikmalari rivojlanadi.
Keywords: badiiy-ijodiy qobiliyat; tasviriy san’at; dekorativ-amaliy san’at; ijodiy salohiyat; individuallikni shakllantirish; estetik did