FIZIKALÍQ ZORÍǴIWDÍŃ TÚRLI REJIMLERINDE JAS SPORTShÍLARDA JÚREK-QAN TAMÍR SISTEMASÍNÍŃ ADAPTACIYALÍQ ÓZGERIWShEŃLIGI - Bekmurzaev, A.Q. (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada 14-15 yoshli yosh sportchilarda turli intensivlikdagi jismoniy yuklamalarni bajarishda yurak-qon tomir tizimining moslashuv xususiyatlari ko‘rib chiqilgan. Funksional tekshiruv ma’lumotlari, yurak urish tezligi tahlili va tinch holatda, yuklamadan keyin yurak ritmining o‘zgaruvchanligi ko‘rsatkichlari keltirilgan. Muntazam mashg‘ulot faoliyati yurak faoliyatini tejashni shakllantirishi va organizmning moslashuvchanlik imkoniyatlarini oshirishi ko‘rsatilgan. Olingan natijalardan mashg‘ulot jarayonini optimallashtirishda va yosh sportchilarda funksional zo‘riqishlarni oldini olishda foydalanish mumkin.
Keywords: yosh sportchilar; yurak-qon tomir tizimi; jismoniy yuklama; adaptatsiya; yurak urish tezligi; yurak ritmining o‘zgaruvchanligi