DIZARTRIK BOLALARDA UChRAYDIGAN YOZMA NUTQ KAMChILIKLARINI BARTARAF ETISh - Tajimuratova, K.A. (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada dizartriyaning bolalar og‘zaki va yozma nutqiga ko‘rsatadigan ta’siri, uning nevrologik sabablari hamda yozma nutqda yuzaga keladigan disgrafiya va disleksiya kabi buzilishlar yoritilgan. Shuningdek, yozma nutq kamchiliklarini bartaraf etishning kompleks logopedik yo‘llari, jumladan, fonematik idrokni rivojlantirish, artikulyatsion-nafas mashqlari va grafomotor ko‘nikmalarni shakllantirish masalalari bayon etilgan.
Keywords: dizartriya; motor nutq buzilishi; serebral falaj; nevrologik buzilishlar; disgrafiya; disleksiya; fonematik idrok; artikulyatsion motorika; prosodiya; nutqiy nafas