RANG ATAMALARINING MADANIY LINGVISTIKA VA KOGNITIV TALQINI: QIZIL VA KO‘K RANGLARNING SEMANTIK VA SIMVOLIK SALOHIYATI - Utepbergenova, D. (FAN va JAMIYAT, 2026)
Mazkur maqolada red va blue rang atamalarining semantik va ramziy salohiyati kognitiv tilshunoslik va lingvomadaniyatshunoslik doirasida tahlil qilinadi. Olingan natijalar red va blue rang atamalari «yadro – periferiya» tipidagi semantik tuzilishga ega ekanini hamda universal kognitiv mexanizmlar bilan bir qatorda madaniy xususiyatlarga xos konseptualizatsiyalarni ham aks ettirishini ko‘rsatadi.
Keywords: rang terminologiyasi; red; blue; kognitiv tilshunoslik; lingvomadaniyatshunoslik; konseptual metafora; semantik maydon