INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA SOMATIZMLARNING BADIIY KONTEKSTLARDA QO‘LLANILIShI - Baxieva, M.T. (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi somatizmlarning badiiy kontekstdagi o‘rni va madaniy ma’nolari tahlil qilinadi. “Yurak/heart”, “ko‘z/eye”, “qo‘l/hand” kabi birliklar taqqoslanib, ularning majoziy va konnotativ ma’nolari ko‘rsatib berilgan. Natijada, har ikkala tilda somatizmlar umumiy semantik asosga ega bo‘lsa-da, ingliz tilida ular shaxsiy his-tuyg‘ularni, o‘zbek tilida esa axloqiy va ijtimoiy qadriyatlarni ifodalaydi.
Keywords: somatizm; metafora; badiiy kontekst; madaniy ma’no; ingliz tili; o‘zbek tili