DOLOMITDAN OLINGAN MAGNEZIYLI SEMENTNING TUZILISHI VA MUSTAHKAMLIGI - Ayimbetov, M.; Yo‘ldosheva, G.Z. (FAN va JAMIYAT, 2026)
Maqola Qoraqalpog‘iston dolomitiga asoslangan magniyali portlandtsement (MPC)ni tadqiq etishga bag‘ishlangan. Xomashyoning kimyoviy tarkibi tahlil qilindi, sement toshining mikrostrukturasi va gidratatsiya dinamikasi o‘rganildi. Namunalarining siqilish mustahkamligi va g‘ovakligi bo‘yicha ma’lumotlar keltirilgan, agressiv muhitlarda magniyali portlandtsement qo‘llashning afzalliklari hamda texnologiyani mintaqaviy darajada joriy etish istiqbollari muhokama qilinadi.
Keywords: magniyali portlandtsement; dolomit; gidratatsiya; M-S-H fazalar; siqilish mustahkamligi; g‘ovaklik