YARIM TIPLI TENGLAMALAR TIZIMINING KO‘CHMA TO‘LQIN KO‘RINISHDAGI YECHIMI - Turdiyev, U.Q.; Axmedova, M.; Jo‘raqobilov, A. (FAN va JAMIYAT, 2026)
Ikki tezlikli gidrodinamikaning nostatsionar tenglamalar tizimidan Byurgers va Hopf turidagi tenglamalar tizimi hosil qilindi. Energiya dissipasiyasi subsistemalar viskozligi va komponentlararo ishqalanish koeffitsienti hisobiga yuzaga kelishi e’tiborga olinishi kerak. Hopf turidagi model uchun differensial tenglamalar tizimining sayohat qiluvchi to‘lqinlar ko‘rinishidagi tahlili tizimni nochiziqli oddiy differensial tenglamalar sistemasini yechishga keltiradi.
Keywords: konvektiv had; nochiziqlik; Byurgers va Hopfa turidagi tenglamalar tizimlari; nochiziqli oddiy differensial tenglamalar