JASALMA INTELLEKT – INFORMATIKA MUǴALLIMINIŃ JAŃA OQÍTÍW QURALÍ - Otepbergenov, J.S. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Ushbu maqolada informatika o‘qitishda sun’iy intellektning (SI) joriy etilishi va uning o‘qituvchilar uchun yangi, amaliy vosita sifatidagi ahamiyati qisqacha tahlil qilinadi. SI platformalari shaxsiylashtirish, avtomatlashtirilgan kod tahlili, moslashuvchan test va baholash orqali oʻrganishni yaxshilaydi va talabalarning amaliy koʻnikmalarini rivojlantiradi. Maqolada “O‘zbekiston 2030” strategiyasi doirasida milliy va mahalliy sharoitga mos loyihalar – milliy kontent, aqlli qishloq xo‘jaligi interfeyslari va davlat xizmatlari taklif etiladi. Shuningdek, u SIni joriy etishda axborot ishonchliligi, xolislik va o‘qituvchilarning rolini saqlab qolish zarurligini ta’kidlaydi. Umuman olganda, sun’iy intellekt oʻqituvchilarning oʻrnini bosmaydigan, aksincha, ularning oʻqituvchilik qobiliyatini oshiradigan va zamonaviy kadrlar tayyorlashni osonlashtiradigan samarali vositadir.
Keywords: sun’iy intellekt; informatika o‘qitish; o‘qituvchi vositasi; raqamli texnologiyalar; individual ta’lim; algoritmlar; dasturlash; O‘zbekiston–2030 strategiyasi; AI yordamchisi; amaliy o‘qitish; o‘quvchi ko‘nikmalari