INNOVATSION TAFAKKUR VA MUHANDISLIK TA’LIMINING NAZARIY-METODOLOGIK ASOSLARI - Fatullayeva, S.I. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada innovatsion tafakkur va muhandislik ta’limining nazariy-metodologik asoslari tizimli yondashuvda tahlil qilinadi. Tadqiqot maqsadi – raqamli transformatsiya sharoitida muhandislik kompetensiyalarini shakllantirishni ta’minlaydigan konseptual model va didaktik yechimlarni asoslashdir. Metodlar: konseptual tahlil, tizimli-strukturaviy yondashuv, taqqoslama pedagogik tahlil, dizaynga asoslangan tadqiqot (DBR) elementlari. Natijalar: innovatsion tafakkur komponentlari (kognitiv-analitik, kreativ-ijodiy, texnologik-raqamli, tadbirkorlik-loyihalash) va ularni rivojlantiruvchi metodik majmua (STEAM, PBL/PrBL, CDIO, TRIZ, raqamli tvins/VR-AR, AI-asosli simulyatsiyalar) integratsiyalashgan modelda ifodalandi.
Keywords: innovatsion tafakkur; muhandislik ta’limi; STEAM; CDIO; TRIZ; PBL/PrBL; raqamli tvin; VR/AR; sun’iy intellekt; kompetensiyalar xaritasi