INGLIZ VA QORAQALPOQ TILLARI KOMPARATIV IBORALARINING SEMANTIK-STRUKTUR TAHLILI - Saparov, S.P. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada ingliz va qoraqalpoq tillaridagi komparativ iboralarning semantik va struktur xususiyatlari tahlil qilinadi. Frazeologik birliklar qiyoslash asosi va obyekti bo‘yicha tasniflanib, ularning mavzuviy guruhlari va leksik-semantik xususiyatlari o‘rganiladi. Tadqiqotda A.V.Kunin, A.N.Lyubova, E.Berdimuratov kabi olimlarning ishlari asos qilib olinadi. Ingliz va qoraqalpoq tillaridagi adyektiv iboralar obrazli tuzilishi, semantik maydonlari va uslubiy xususiyatlari taqqoslanadi. Natijada, tillararo muqobillik darajalari aniqlanib, frazeologik tizimlarning milliy-o‘ziga xos xususiyatlari yoritiladi.
Keywords: komparativ; adyektiv; iboralar; semantik-struktur; frazeologizm; komponent; qiyoslash; o‘xshatish obyektlari