INTERPRETATION OF COMPLEX PHRASEOLOGICAL CONSTRUCTIONS IN BILINGUAL PHRASAL VERB DICTIONARIES - Ruzimov, Sh.S. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Ushbu tadqiqot ikki tilli fe’lli frazemalar lug‘atlarida murakkab frazeologik konstruktsiyalarning (ayniqsa, fe’l–fe’l, fe’l–ikki predlog va fe’l – sifat tuzilmalarining) leksikografik ifodalanishini o‘rganadi. Asosiy manbalar (Abdurahmonova, Erejepova) lug‘at maqolalarining solishtirma tahlili orqali semantik talqin, sintaktik belgilash va matn tuzilishidagi noaniqliiklar aniqlangan hamda ingliz tilini o‘rganuvchi o‘zbek o‘quvchilari uchun aniqroq, foydalanishga qulayroq lug‘at maqolalarini taklif qilishga qaratilgan yechimlar ishlab chiqilgan. Tadqiqot frazeologik birliklarning idiomatikligi, faol/ergash nisbatlari, to‘ldiruvchi joylashuvi va grammatik moslashuvchanligini hisobga olgan holda leksikografiyani nazariy jihatdan asoslangan holda takomillashtirish zarurligini ko‘rsatadi.
Keywords: ikki tilli lug‘atlar; lugʻat maqolalari; idiomatik ifodalar; majhul nisbat; sintaktik moslashuvchanlik; ma‘noviy talqin