INGLIS HÁM QARAQALPAQ TILLERINDE HAYAL HÁM ERKEK SÓYLEW STILINIŃ SALÍSTÍRMALÍ ANALIZI - Kurbanbaeva, D.M. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada ingliz va qoraqalpoq tillaridagi genderlik lingvistik, ijtimoiy va madaniy jihatdan qiyosiy o‘rganilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, ayollar nutqida emotsionallik va muloyimlik, erkaklarda esa qat’iylik va mantiqiylik elementlari ustunlik qiladi. Ingliz tilida gender-neytral tendensiyalar kuchayib borgan bo‘lsa, qoraqalpoq tilida an’anaviy patriarxal qadriyatlar hamon aks etib turadi. Genderlekt til orqali jamiyatning madaniy va ijtimoiy qadriyatlarini namoyon etadi.
Keywords: genderlekt; til va madaniyat; nutq uslubi; ayol so‘zi; erkak so‘zi; lingvistik farq; pragmatika; fonetika; sintaksis; leksika; qoraqalpoq tili; ingliz tili; gender tengligi; ijtimoiy omil; madaniy kontekst