ЎҚУВ ЛУҒАТЛАРИ ОРҚАЛИ БОШЛАНҒИЧ СИНФ ЎҚУВЧИЛАРИНИНГ НУТҚИЙ КОМПЕТЕНЦИЯСИНИ РИВОЖЛАНТИРИШ - Кожалепесова, П.А. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Мақолада кичик мактаб ёшидаги болалар нутқининг шаклланишига турли типдаги ўқув луғатларини қўллашнинг таъсири кўриб чиқилади. Тадқиқот натижалари шуни кўрсатадики, имло, талаффуз, изоҳли, расмли ва рақамли луғатлар тилни билиш даражасига ижобий таъсир кўрсатади, тўғри талаффузни ривожлантиришга ёрдам беради ва имло кўникмаларини яхшилайди. Шунингдек, бошланғич синф ўқувчиларининг нутқий кўникмаларини мустаҳкамлаш мақсадида билимларни баҳолашнинг замонавий тизимлари талаблари ва миллий педагогик тажрибани ҳисобга олган ҳолда мазкур қўлланмаларни таълим жараёнига мақсадга мувофиқ татбиқ этиш методикалари яратилди.