TURMÍSLÍQ MOTIVLERDEGI TIPOLOGIZM (qaraqalpaq hám qazaq xalıq ańızları mısalında) - Allambergenova, I. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada qoraqalpoq va qozoq folkloridagi tipologiya masalasi muhokama qilinadi. Qoraqalpoq va qozoq rivoyatlari tahlil qilingan. Xalq ogʻizaki ijodiyotida rivoyatlarining tipologiya masalasi haligacha oʻrganilmagan, ayniqsa, qoraqalpoq va qozoq rivoyatlarining tipologiyasi, tipologik syujetlar, tipologik obrazlar tadqiqot obyektiga olinmadi. Qoraqalpoq va qozoq xalq rivoyatlarini qiyosiy oʻrganish ishlari haligacha dolzarb mavzu. Sulton Saroy, Aqsha kól, Guldursun, Ketenler, Kozi Koʻrpesh va Bayan suluv va boshqa rivoyatlar bu maqolada tahlil qilinadi.
Keywords: qoraqalpoq xalq og‘zaki ijodi; qozoq xalq og‘zaki ijodi; rivoyatlar; maishiy motiv; tipologiya