INGLIS HÁM QARAQALPAQ TILLERINDEGI SANLÍ BIRLIKLERDIŃ LEKSIKA-SEMANTIKALÍQ AYÍRMAShÍLÍQLARÍ HÁM KÓRKEM TEKSTLERDEGI KOGNITIV-FUNKCIONAL ROLI - Aimuxammetova, A.M. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada ingliz va qoraqalpoq adabiy matnlarida sonlarning leksik-semantik farqlari, kognitiv va funksional roli qiyosiy tahlil qilingan. Tadqiqot frazeologik birliklar, maqollar va badiiy matnlardan foydalangan holda olib borildi. “Bir”, “ikki”, “etti” kabi sonlarning madaniy-ramziy ma’nosi, ifodaliligi va konnotativ yuklamasi o‘rganildi. Kognitiv-lingvistik va lingvokulturaviy yondashuvlar asosida til madaniyatidagi o‘xshashlik va farqlar aniqlanib, son birliklari birlik, do‘stlik, yolg‘izlik va kamlik tushunchalarini qanday aks ettirishi ham ko‘rsatildi. Natijalar shuni tasdiqlaydiki, ikkala tilda ham raqamlar til tizimining madaniy belgisi sifatida muhim o‘rin tutadi.
Keywords: son birliklar; leksik semantika; bilish; frazeologiya; maqollar; tilshunoslik; ingliz tili; qoraqalpoq tili