O‘ZBEKISTONDA SUG‘ORISh TIZIMLARI VA YER MELIORATSIYA JARAYONLARI TARIXIDAN (1950-1990-yillar) - Mamajanov, A.A. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada arxiv manbalari va tarixiy materiallar asosida O‘zbekistonda markazning paxta yakkahokimligi amaliyoti va uni yanada mustahkamlash maqsadida respublikada yirik sug‘orish kanallari va nasos stansiyalarini qurish bo‘yicha ko‘rilayotgan chora-tadbirlar doirasida olib borilgan siyosati tahlil etilgan. Shuningdek, mamlakatda melioratsiya va yerlarni sug‘orish jarayoni, shu hududlarda sovet hukumatining paxta yakkahokimligi siyosati tamoyillari asosida paxta yetishtirishga ixtisoslashgan rayon va sovxozlarning tashkil etilishi va paxta yetkazib berish va uning salbiy oqibatlari asosiy tarixiy manbalardan foydalangan holda yoritilgan. Bundan tashqari, tadqiqotda muallif O‘zbekistondagi qo‘riq yerlarning meliorativ holati va melioratsiya qilingan yerlarda tashkil etilgan davlat xo‘jaliklari tarixini o‘rgangan.
Keywords: qishloq xo‘jaligi; paxta yakkahokimligi; irrigatsiya tizimi; melioratsiya; sovet hukumati; qayta qurish; sifon; O‘zbekiston; qo‘riq yerlar; suv ombori