QAShQADARYO VILOYATI SANOAT TARMOQLARI RIVOJLANIShINING HUDUDIY XUSUSIYATLARI - Fayzullayev, M.A.; Abdiholiqova, G.A. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada Qashqadaryo viloyati sanoat tarmoqlarining hududiy rivojlanish xususiyatlari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Viloyat hududida faoliyat yuritayotgan sanoat korxonalarining soni, ishlab chiqarish hajmlari va tarmoq tarkibi statistik ko‘rsatkichlar asosida yoritilgan. Tadqiqot jarayonida sanoatning qayta ishlash, tog‘-kon, energetika va boshqa tarmoqlaridagi rivojlanish sur’atlari hamda hududiy tafovutlar o‘rganilgan. Shuningdek, sanoat ishlab chiqarishining texnologik tarkibi, yuqori va quyi texnologiyali mahsulotlar ulushi, mahalliylashtirish jarayonlari va xorijiy investitsiyalarning ta’siri alohida tahlil qilingan. Natijalar viloyat sanoatining barqaror rivojlanishini ta’minlashda hududiy resurslardan samarali foydalanish, investitsion muhitni yaxshilash va innovatsion texnologiyalarni joriy etish zarurligini ko‘rsatadi.
Keywords: Qashqadaryo viloyati; sanoat tarmoqlari; hududiy rivojlanish; qayta ishlash sanoati; tog‘-kon sanoati; energetika; texnologik tarkib; mahalliylashtirish; investitsiya; innovatsiya