MASKASÍZ QÁSIYETLERDI ANÍQLAW ARQALÍ INFORMACIYA QÁWIPSIZLIGIN TÁMIYINLEW USHÍN NEYRO-ANÍQ EMES MODELLESTIRIW - Dosimbetov, A.M.; Turdishov, D.X.; Mambetnazarova, A.Q. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Web-ilovalarda niqobsiz xususiyatlarni aniqlash uchun taqdim etilgan neyro-noaniq model noaniq mantiqni modellashtirish imkoniyatini neyron tarmoqlarining adaptiv o‘rganish imkoniyatlari bilan birlashtirgan gibrid tizimdir. Ushbu model kiberhujumlarda foydalanilishi mumkin bo‘lgan veb-ilovaning dasturiy ta’minoti steklari yoki kriptografik kamchiliklar kabi himoyalanuvchi obyekt haqidagi xavfsiz ma’lumotlarni ataylab oshkor qilib qo‘yuvchi xususiyatlarni aniqlash muammosini hal qiladi. Korochentev va Pavlenko tomonidan taklif etilgan freymvorkga tayanib, model kirish xususiyatlarini qayta ishlaydigan, ularni noaniq xulosa orqali o‘zgartiradigan va xavf-xatarning integral ballini ishlab chiqaradigan yetti qavatli arxitektura ko‘rinishida tuzilgan. Ushbu maqolada modelning tuzilishi, uning qatlamlari, matematik asoslari va web-ilovalar xavfsizligini amaliy tahlil qilish uchun moslashuvlari haqida so‘z yuritiladi.
Keywords: Web-ilova; niqobsiz xususiyatlar; himoyalanuvchi obyekt; model; Neyro-noaniq; funksiya; konfiguratsiya