BAUM TESTI PSIXOKORREKCIYALÍQ HÁM ARTTERAPIYALÍQ ILAJ SÍPATÍNDA - Turdımuratova, A.B. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqola psixodiagnostikada qo‘llaniladigan proyektiv metodikalardan biri - Baum-testi (daraxt chizish testi)ning har tomonlama tahliliga bag‘ishlangan. Test voyaga yetmaganlar orasida psixoemotsional xususiyatlar, o‘zini baholash darajasi va ruhiy salomatlik holatini aniqlashda qo‘llaniladi. Mazkur metodikaning ta’lim, klinik, korreksion hamda art-terapevtik amaliyotdagi ahamiyati asoslab berilgan. Diagnostika jarayonini tashkil etish, talqin qilish yondashuvlari hamda metodikani madaniyatlararo tadqiqotlarda qo‘llash imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Ilmiy manbalar tahlili asosida testning diagnostik qiymati bilan bir qatorda, talqinlardagi subyektivlik va standartlashtirishning yetarli darajada emasligi kabi cheklovlari ham yoritilgan. Proyektiv metodikalarni psixodiagnostika amaliyotida professional va kompleks yondashuv asosida qo‘llash zarurligi ta’kidlangan.
Keywords: Baum-testi; proyektiv usullar; bolalar psixologiyasi; emotsional holat; o‘zini baholash; psixoterapiya; art-terapevtik yondashuvlar; xavotirlik; psixologik baholash; madaniyatlararo xususiyatlar