GLOBAL IQLIM O‘ZGARIShINING LANDShAFTLARGA TA’SIRI VA ANTROPOGEN OMILLAR - Ochilov, S.Z.; Abdirahmonov, S.T. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada iqlim oʻzgarishining turli landshaft turlariga koʻrsatgan asosiy taʼsiri tahlil qilinadi. Global isish, yogʻingarchilik miqdorining oʻzgarishi va dengiz sathining koʻtarilishi kabi omillar natijasida muzliklar erimoqda, choʻllanish kuchaymoqda, qirgʻoqboʻyi hududlarida eroziya kuchayib, oʻrmonlar va suv resurslarida jiddiy oʻzgarishlar yuz bermoqda. Tadqiqotda bu jarayonlarning tuproq, oʻsimlik qoplami va suv tizimlariga ta’siri yoritiladi hamda ekologik muvozanatga tahdidlar tahlil qilinadi.
Keywords: iqlim o‘zgarishi; landshaft; muzliklar; cho‘llanish; eroziya; dengiz sathi; o‘rmonlar; ekotizim