JINOYATChILIKNI GEOGRAFIK JIHATLARINI TADQIQ ETIShDA GAT TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISh USULLARI (Fargʻona viloyati misolida) - Muxitdinov, I.I. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Ushbu maqolada jinoyatchilikni tahlil qilishda geografik axborot tizimlari (GAT) texnologiyalarining mohiyati va ahamiyati, ularni xaritalashtirish va hududlarni “rayonlashtirish” orqali tahlil qilish usullari ko‘rib chiqiladi. Natijalar jinoyatchilikning hududiy tarqalishi va “issiq nuqtalari” aniqlanishini ko‘rsatib, huquqni muhofaza qilish organlari uchun amaliy tavsiyalar berilgan. Maqola ilmiy manbalarga tayangan holda, GIS texnologiyalarining jinoyatchilik geografiyasini o‘rganishdagi o‘rnini to‘liq asoslab beradi.
Keywords: jinoyat; GAT; rayonlashtirish; Farg‘ona; profilaktika; texnologiya