VANADIYLI KATALIZATORLARNI QAYTA IShLAGANDAGI QATTIQ ChIQINDIDAN YANGI KATALIZATOR TAShUVChISINI TAYYORLASh TEXNOLOGIYASINI YARATIShGA DOIR - Dadaxodjaev, A.T.; Yakibova, D.X.; Karimov, A.Q. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Sulfat kislotasini ishlab chiqarishda qo‘llaniladigan tarkibida vanadiy besh oksidi bo‘lgan katalizatorlarni gidrometallurgiya usuli bilan qayta ishlab utilizatsiya qilingan. Hosil bo‘ladigan qattiq chiqindini yangi katalizator ishlab chiqarish uchun tashuvchi sifatida foydalanilgan. 600℃ da toblangan qattiq chiqindi asosida sintez qilingan katalizatorlarning fizik kimyoviy xossalari o‘rganilgan.
Keywords: vanadiyli katalizator; chiqindi katalizator; sulfat kislotasi; gidrometallurgiya; qattiq qoldiq; vanadiy besh oksidi; oq kuya