THE MAIN PROBLEMS ENCOUNTERED IN DEVELOPING STUDENTS’ LISTENING AND SPEAKING SKILLS AND THEIR SOLUTIONS - Turegaliyeva, N. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Ushbu maqolada ingliz tilini xorijiy til sifatida o‘rganuvchi talabalarning tinglab tushunish va og‘zaki nutq ko‘nikmalarini rivojlantirishda duch keladigan asosiy muammolar tahlil qilinadi. Unda tilshunoslik, semantik va situatsion qiyinchiliklar – tez sur’atdagi nutq, notanish lug‘at, diqqatning yetishmasligi va fon shovqini kabi omillar ko‘rib chiqiladi. Underwood, Eluxina va Borovko kabi olimlarning nazariy ishlariga tayangan holda ushbu muammolarning sabablari tahlil qilinadi va ularni bartaraf etish bo‘yicha amaliy yechimlar taklif etiladi. Tadqiqotda muvaffaqiyatli tinglab tushunishga erishishda motivatsiya, avvalgi bilimlar va fonematik eshituvning roli alohida ta’kidlanadi. Ko‘p tilli va uch tilli muhitda o‘qiyotgan o‘quvchilarga alohida e’tibor qaratilib, boshqa tillarning aralashuvi qo‘shimcha to‘siq sifatida ko‘rsatiladi. Tadqiqot natijalari murakkab o‘quv sharoitlarida tinglab tushunish va og‘zaki nutqni rivojlantirish uchun ilmiy asoslangan va o‘quvchiga yo‘naltirilgan metodik yondashuvlar zarurligini ko‘rsatadi.
Keywords: tinglab tushunish; og‘zaki nutq ko‘nikmalari; eshituv orqali idrok; lingvistik qiyinchiliklar; semantik mazmun; motivatsiya; avvalgi bilimlar; fonematik eshituv; til aralashuvi; uch tillilik; audio materiallar; tinglash strategiyalari