QARAQALPAQ XALÍQ MIFOLOGIYALÍQ ÁPSANALARÍNÍŃ TEMATIKALÍQ KLASSIFIKACIYASÍ - Qalbaeva, G.S. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada qoraqalpoq mifologik afsonalarining g‘oyaviy-mavzuviy yo‘nalishlarining tasnifi amalga oshirilgan. Ularning g‘oyaviy-mavzuviy yo‘nalishlari bo‘yicha turlarinig o‘ziga xos badiiy xususiyatlari ochib berildi. Shuningdek, mazkur mifologik afsona qoraqalpoq xalq og‘zaki ijodining o‘ziga xos turi ekanligini, xalqimiz hayotining tarixini, inson va milliy ongning shakllanish va rivojlanish bosqichlarini qadim zamonlardan to hozirgi kungacha aks ettiruvchi, afsona va urf-odatlarning rivojlanish yo‘llarini ko‘rsatganligini tasdiqlashdan iborat.
Keywords: mifologik afsonalar; g‘oyaviy-mavzuviy yo‘nalishlar; kalendar; etiyologik; utopik; kosmogonik; janriy-mavzuviy tasnif; badiiy xususiyatlar