DEVELOPING INTERCULTURAL COMPETENCE FOR EFFECTIVE ENGLISH LANGUAGE TEAChING - Arzieva, B.A. (FAN va JAMIYAT, 2025)
Maqolada madaniyatlararo kompetensiyani (IC) ingliz tiliga chet tili sifatida (EFL) o‘qitish talabalarning madaniy ongi va kommunikativ ko‘nikmalarini, talabalar va oʻqituvchilar bilan aralash usullardan foydalangan va tadqiqot bir semestr davomida olimlarning asoslangan tadbirlarni amalga oshirgan holda rivojlantirish berilgan. Natijalar talabalarning ICda sezilarli yaxshilanishlarni koʻrsatgan, bu yuqori madaniyatlararo rivojlanish inventarizatsiyasi (IDI) ballari va sifatli fikr-mulohazalarda aks ettirilgan. Tadqiqot EFL oʻquv dasturlariga ICni kiritish va madaniyatlararo tushunishni rivojlantirish, oʻquvchilarni global muloqotga tayyorlash uchun oʻqituvchilarni tayyorlash muhimligini ta’kidlaydi.
Keywords: madaniy aloqa; madaniy hissiyat; madaniy intellekt; ko‘p madaniyatli ta’lim; global fikrlash; sinfdagi xilma-xillik; madaniy o‘ziga xoslik; til va madaniyat integratsiyasi; madaniy moslashuv